Konkurransedans & Dansetyper

Dansetyper

Sportsdans

Latin Amerikansk & Ballroom

Sportsdans er en stilart som danses mye i både selskap og dansekonkurranser nasjonalt og internasjonalt. Det er en meget populær danseart som er mest kjent i Norge gjennom TV-serien “Skal vi danse”

Latin & Ballroom går i Norge under samlebetegnelsen Sportsdans. Dette er en dansegren som består av både Latin-danser (Samba, Chachacha, Rumba, Paso Doble og Jive) og Standard-danser (Vals, Tango, Slowfox, Wienervals og QuickStep), også kalt Ballroom-danser.

For deg som vil enda litt mer:

NJS Danseklubb har en bra oppfølgingsstige på partiene som tilbys her hos oss. En kan starte på nybegynner parti og raskt bli med på konkurranser over hele landet sammen med klubben eller ege regi. NJS Danseklubb arrangerer også selv Regional dansekonkurranse samt Norges-cup i denne stilarten.

Det arrangeres flere konkurranser samt Norgesmesterskap ulike tider gjennom året hvor en kan delta som par. Alle konkurranser og nyttig informasjon blir en informert om av trener eller personell hos NJS Danseklubb. Her blir danserene selvsagt opplært hvordan det hele skal gjennomføres på kursene de deltar på.

Mulighetene er mange, og en står fritt til å velge om en ønsker å satse eller bare gå for å lære enkle trinn.

Hvordan bli sportsdanser? (oppdatert 13.01.2011) FRA NYBEGYNNER TIL ELITEDANSER…På et sportsdans nybegynnerkurs lærer man de mest grunnleggende trinnene i samba, cha cha cha, jive, vals, tango og quickstep. Her skal man også bli kjent med ulike rytmer og takter. De fleste går gjerne to til tre sesonger her før man begynner å vurdere konkurransedans og talentgruppen. Talentparene og deles i tre grupper etter nivå: Talent 1, Talent 2 ogTalent 3. For å komme inn i talentgruppe 1 må man ha vist god utvikling og en stor vilje til å lære og følge med i dansetimene. Man må også kunne en del ulike trinn i alle de overnevnte dansene og ha fast dansepartner. Takt skal være på plass. Når dette er på plass kan man gå opp til en merkeprøve. Hvis denne blir bestått får man plass påtalentgruppe 1. Nå kan man begynne å være med i konkurranser. Derfor blir mye av tiden på disse timene brukt til å øve på holdning og teknikk som dommerne i konkurranser ser på. I denne gruppen vil stort sett rekrutteringsdansere være. BRONSEMERKE: Etter en eller flere sesonger som nybegynnerdanser, kan du gå opp til bronsemerket. Dette er et “kvalitetsbevis” på at du har lært trinnene i dansene. Bronsemerke i Standard-danser er: Vals og Quickstep. Bronsemerke i Latin-danser er: Samba og Cha-cha-cha. Når man har utviklet seg videre i talent 1, kan man gå over til talent 2. Her er det rekrutteringsdansere som er på vei opp til konkurranseklassen og konkurransedansere. Det vil bli lagt enda mer vekt på teknikk. Undervisningen foregår på et høyere nivå enn i talent 1. Privattimer og egentreninger skal skje utenom de faste fellestimene MINST 1 gang annenhver uke.Deltagelser på de fleste nasjonale konkurranser er et must. Man kan komme opp i talent 3 hvis man har vært en stund i talent 2, vist god utvikling og har mye konkurranseerfaring. Denne gruppen er kun for konkurransedansere som er på vei opp til elite og elitedansere. Undervisningen foregår på et høyt nivå. For å være med i denne gruppen og få lov å holde sin plass i gruppen kreves det at man deltar jevnt på nasjonale konkurranser. Er man i eliteklassen bør man også delta på noen internasjonale konkurranser hvert år. Egentreninger skal skje MINST 1 gang per uke utenom fellestreninger. Har man nye rekker som trenger å øves inn må man selvfølgelig øke mengden betraktelig. Dette for at alle skal kunne være med å følge fellestimene sammen med de andre. Her vil man også trenge en god del privattimer utenom fellestimene hvis man ønsker å satse høyt

Freestyle, Disco og Slowdance

Tre forskjellige dansestiler som alle har forgreinet seg videre fra den kjente 80-talls discoen.Dette er de mest voksende dansestilene i løpet av de siste tiårene i Norge og er blitt mer og mer populære. Det arrangeres spektakulære konkurranser året rundt både i Norge og utland. Dette er dansestiler som ikke er mye i media, men som Norge faktisk gjør det veldig bra i på verdensbasis.

Det går an å konkurrere i alle disse tre dansestilene alene, i par og i grupper. De fleste liker å konkurrere, og man går fra nivå til nivå samtidig som man utvikler seg. Hvis man har lyst til å konkurrere tar man kontakt med treneren sin og bestiller privattimer. Her kan man få egne danser, egen oppfølging og etterhvert trene med trenere utenifra, både fra Norge, men også fra innleide trenere fra utlandet.
Les mer og Freestyle, Disco og Slowdance her (link to https://njs.no/konkurransedans-dansetyper/)

Freestyle:

Freestyle disco jazz er hele navnet for denne dansestilen. Den er energisk og man danser til sanger med høyt tempo. Dansetrinnene varierer fra koordinerte armbevegelser, høye spark, imponerende hopp og akrobatikk. Som danser kreves det allsidighet, koordinasjon, styrke, bevegelighet, eksplosivitet med mer, og denne dansestilen er en god måte å oppnå dette på. Det arrangeres konkurranser hver måned og det finnes flere store konkurranser i England som er verdt å få med seg.

Disco:

Disco er en dansestil som er ganske lik Freestyle med tanke på høyt tempo og energiske dansetrinn, men her er det litt andre regler og denne stilen er mer utbredt på verdensbasis. Her arrangeres det EM, VM og World cups hvert år og Norge pleier å gjøre det veldig bra! Denne dansestilen blir forbundet mye med 80-talls discoen, men har utviklet seg veldig på få år og blir bare kulere og kulere. Dette er en favoritt blant mange dansere hvor det er fokus på utstråling, individualitet, allsidighet og eleganse. I tillegg finnes Disco- Freestyle, her danser man disco samtidig som man har innslag av turn-serier. Veldig gøy!

 

Slow:

Også kalt Slowdance, er en dansestil som skiller seg litt mer ut fra de andre to. Her danser man til ballader og roligere listepop. Her er det dansetekniske mer i syne og man bruker mange teknikker fra ballett, moderne og jazz. Her gjelder innlevelse, eleganse og personlighet. Dette er en dansestil som er veldig publikumsvennlig og som mange synes er vakker å se på.

Barnedans

Lisens og forsikring:
Alle barn som er medlem av lag tilsluttet Norges Idrettsforbund og Olympiske og Paralympiske Komité (NIF) eller som deltar i organisert aktivitet i klubbens/lagets regi er forsikret gjennom Gjensidige barneidrettsforsikring. Forsikringen omfatter barn til den dato de fyller 13 år. Dette er en forsikring som dekkes og betales av NIF. Les mer her.

Foreldrevettregler:
Som forelder har du et ansvar. Ikke bare ovenfor ditt eget barn men også alle rundt. Vi har derfor utarbeidet disse reglene som vil være et hjelpemiddel for klubben og deg som forelder. Disse kan variere fra klubb til klubb. Det er viktig at du som forelder får god informasjon om hva dere kan forvente av klubben og hva klubben kan forvente av dere. Se her for mer informasjon.

Barnedans 2-4 år m/1 voksen
Dette er en gruppe hvor foreldre og barn har det gøy, danser sammen og bli kjent med andre. Dansegruppen er mest beregnet på å ha det gøy, men legger også et grunnlag for videre dansing. Veldig enkle danser til kjente og kjære barnesanger .

Danseløvene, 4-6 år
Pedagogisk lagt opp med sang og dans. Vi bruker musikk fra barne-tv, barnesanger, samt rytmer hentet fra populær disco, rock/swing, samba og vals. Vi beveger oss i ring og to og to. Morsomt dansegruppe der barna øver motorikk og koordinering.

Lurer du på hva Freestyle/Discojazz er? Da er du nok ikke alene. Under her vil du finne informasjon om hva freestylediscojazz er, samt reglene som gjelder for konkurranse Freestyle/Discojazz. Under hver enkelt type er det lagt til en video for å vise de forskjellige dansetypene (MERK! videoene er tatt fra YOUTUBE og ses på eget ansvar, og at disse danserene er ikke ifra NJS)Freestylediscojazz er Norge største dansegren reigstrert i Norges Danseforbund (ND). DEt danses i snitt 10 ranking konkurranser i året i denne dansegrenen og hver konkurranse drar i snitt ca 1500 deltakere fra hele landet.Her på Vestlandet er Freestyle/Discojazz ganske ukjent, men det akter vi å gjøre noe med. Dansestilen er for alle, og du trenger ingen forkunnskaper for å danse det, da du lærer alt som må til på kurset/treninger. Dansestilen kan danses på høyt nivå, men også bare for gøy. Vi har egne ekstra treninger for de som ønsker å satse. Freestyle/Discojazz er en dansestil kombinert av ballett, turn og jazz. Den danses til høy hastighetsmusikk (techno og house) og bygger opp god kondis, styrke, koordinasjon og smidighet. Det er flere nivå inndelinger: Førstegangsstartere, rekrutt, litt øvet, mester, champ/elite. Man stiger i gradene etterhvert som man forbedrer seg. Under vil du finne informasjon om de forskjellige typene du kan danse. Se også www.dansing.no for mer informasjon og her for freestyle.

Singel: I singel danser man sin egen koreografi til rask musikk. Her kan alle delta, og du er aldri alene på gulvet. Det er aldersinndelingen og nivå inndelinger, så du danser alltid mot noen på ditt eget nivå. Dansen er koregrafert for å passe deg og din dansemåte.

Dobbel: Her danser men to og to sammen med selvvalgt partner. Her har du felle koreografi med din partner, og er hele tiden i kontakt med hverandre. Ellers virker den på samme måte som singel, men her har man lov å ha visse løft og kombinasjoner som ikke er lov/mulig i singel.

Trio: Mer informasjon kommer da dette er helt nytt!

Slow: Her danser men til roligere ballader, og alt går i slow motion.Her kreves det ogd styrke, for å gjøre beveglesene sakte, selv om man skulle tro det var motsatt.

Small Groups/Team: Her danser man sammen som en gruppe på alt fra 5-7 (small group) dansere opp til max 24 (team). Det danses en koreografi som er laget av danserne selv eller instruktør, og fungerer nesten som ett show. Koreografien varer ca 2 min.

 DISCO: Disco er en energisk dansestil med masse utfordringer. Alle husker 80-talls discoen, men den har utviklet seg til en dansestil med massevis av spark, hopp og utstråling! Disco er kjempegøy og det arrangeres EM og VM i denne dansegrenen hvert år!

Koreografi, påkledning og sminke: Vennligst se punkt 4  under

Konkurransereglement . Freestyle/discojazz og IDO-grener Gjelder fra 1. februar 2015.

Lisens og forsikring: Alle barn som er medlem av lag tilsluttet Norges Idrettsforbund og Olympiske og Paralympiske Komité (NIF) eller som deltar i organisert aktivitet i klubbens/lagets regi er forsikret gjennom Gjensidige barneidrettsforsikring. Forsikringen omfatter barn til den dato de fyller 13 år. Dette er en forsikring som dekkes og betales av NIF. Les mer her.

Foreldrevettregler: Som forelder har du et ansvar. Ikke bare ovenfor ditt eget barn men også alle rundt. Vi har derfor utarbeidet disse reglene som vil være et hjelpemiddel for klubben og deg som forelder. Disse kan variere fra klubb til klubb. Det er viktig at du som forelder får god informasjon om hva dere kan forvente av klubben og hva klubben kan forvente av dere. Se her for mer informasjon.

Barnedans 2-4 år m/1 voksen

Dette er en gruppe hvor foreldre og barn har det gøy, danser sammen og bli kjent med andre. Dansegruppen er mest beregnet på å ha det gøy, men legger også et grunnlag for videre dansing. Veldig enkle danser til kjente og kjære barnesanger .

Danseløvene, 4-6 år

Pedagogisk lagt opp med sang og dans. Vi bruker musikk fra barne-tv, barnesanger, samt rytmer hentet fra populær disco, rock/swing, samba og vals. Vi beveger oss i ring og to og to. Morsomt dansegruppe der barna øver motorikk og koordinering.